Dynamische energiecontracten

Flextarief voor gas en stroom
met dynamische energiecontracten

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is de naam die sommige energieleveranciers gebruiken voor een energiecontract met flexibele energietarieven. Om duidelijkheid te scheppen in de verschillende soorten contracten:

Vast contract
Bij een vast contract liggen energietarieven voor 1 of meerdere jaren vast, het is niet opzegbaar zonder boete
Flexibel contract
Bij een flexibel contract worden tarieven 2x per jaar gewijzigd, het contract (voor onbepaalde tijd) is per maand opzegbaar.
Variabel contract
Een variabel contract is een alternatieve benaming voor flexibel contract.
Dynamisch contract
Bij een dynamisch contract varieren de tarieven per uur en zijn een dag van tevoren bekend, het contract is per maand opzegbaar.

Heb ik een slimme meter nodig voor een dynamisch energiecontract?

Om een energiecontract met flexibele energietarieven af te kunnen sluiten, heeft u als consument wel een slimme meter nodig. Bij bijna de helft van alle huishoudens in Nederland is inmiddels een slimme meter geïnstalleerd. Zo’n slimme meter meet elke dag de verbruiksgegevens en kan deze ophalen, verwerken, inzichtelijk maken en naar de netbeheerder sturen. In combinatie met de flexibele energietarieven kunt u elke dag energie proberen te gebruiken op de momenten dat de tarieven het laagst zijn.

Kan ik meer uit mijn zonnepanelen halen met een dynamisch energiecontract?

Het zou ideaal zijn voor uzelf en het stroomnet in Nederland als u uw zonneenergie kunt terugleveren op het moment dat de stroomprijzen het hoogst zijn. Een thuisaccu zou daar goed bij passen. Maar waar u vooral behoefte aan heeft is een energiemanagement systeem. Een dergelijk systeem kan ook bepalen wanneer de accu van uw elektrische auto gaat laden en ontladen. Daarmee kan het systeem ook bepalen of de accu's opgeladen moeten worden met goedkope stroom van het energienet.

Zonder zo'n energie management systeem is het voorlopig nog niet echt rendabel om een dure accu aan te schaffen.